De mate waarin burgers tegemoet komen aan het beroep op eigen kracht en samenredzaamheid noemen we sociale draagkracht. Sociale draagkracht geeft aan in hoeverre de hulpvraag van burgers wordt beantwoord door het aanbod van medeburgers en ondersteunende instanties.

Inzicht in sociale draagkracht is cruciaal, omdat het overvragen en onderschatten voorkomt. Burgers kunnen misschien veel, maar niet alles. Waar hebben ze nog behoefte aan en wie kan ze daarbij het beste helpen?

Het CAB helpt u om inzicht te krijgen in sociale draagkracht op wijk- of dorpsniveau. Wij bieden hiervoor drie diensten aan. Welke dienst voor u geschikt is hangt af van aanwezige  informatie.

 

1:    Workshop sociale draagkracht.

Voor wie is de workshop geschikt?

Het is binnen uw gemeente onduidelijk of mantelzorgers/vrijwilligers overvraagd worden en of hulpbehoevenden benodigde ondersteuning ontvangen. Evenmin is het duidelijk of beleid afgestemd is op de behoeften van burgers

Opzet workshop

Samen met u en direct betrokkenen operationaliseren wij tijdens de workshop het begrip sociale draagkracht.

    • Wat betekent het binnen uw gemeente?
    • Welke acties leveren op korte termijn voordeel op?
    • Welke acties zijn er nodig voor een structurele aanpak?

De workshop creëert bewustzijn over sociale draagkracht.  Dit vormt het vertrekpunt om verder na te denken over wijkgerichte aanpak (wijkteams) en het structureel bijhouden van gegevens rondom sociale draagkracht.

 

2:    De agenda sociale draagkracht.

Voor wie is de agenda geschikt?

Uw gemeente is bekend met sociale draagkracht en heeft inzicht op hoofdlijnen. Het is binnen uw gemeente niet altijd duidelijk of mantelzorgers/vrijwilligers overvraagd worden en of hulpbehoevenden benodigde ondersteuning ontvangen. Wellicht is het daardoor onduidelijk of beleid afgestemd is op de behoeften van burgers.

Opzet agenda

Wij kunnen u helpen met een agenda sociale draagkracht. Dit doen wij door een systematische analyse van beschikbare gegevens binnen uw gemeente. Hierdoor wordt duidelijk:

    • Welke acties leveren op korte termijn voordeel op?
    • Welke acties zijn er nodig voor een structurele aanpak?
    • Hoe kunnen gegevens rondom sociale draagkracht worden bijgehouden?

 

3:    Monitor sociale draagkracht

Voor wie is de monitor geschikt?

Wellicht is het binnen u gemeente duidelijk of mantelzorgers/vrijwilligers al dan niet overvraagd worden en of hulpbehoevenden benodigde ondersteuning ontvangen. Binnen uw gemeente is duidelijk dat dergelijk beleid afgestemd moet worden op de behoefte van burgers.

Opzet monitor

Wij kunnen u helpen door het opzetten van een monitor sociale draagkracht. In samenwerking met diverse gemeenten ontwikkelen wij een monitor voor sociale draagkracht. Wij gebruiken daarbij indicatoren op het terrein van demografie, gezondheid, welzijn en welvaart. De door ons ontwikkelde monitor levert het volgende op:

    • Welke acties leveren op korte termijn voordeel op?
    • Welke acties zijn er nodig voor een structurele aanpak?
    • Hoe kunnen de door u bijgehouden gegevens in de monitor sociale draagkracht gebruikt worden?

Wilt u inzicht in sociale draagkracht? Neem contact op met Jan Dirk Gardenier 

Photo: social by JD Hancock