Het CAB heeft jarenlange onderzoeks- en advieservaring bij (lokale) overheden. Belangrijkste thema’s hierbij zijn de arbeidsmarkt en onderwijs. Overheden zijn beperkt in staat om de arbeidsmarkt direct te beïnvloeden. Toch hebben zij er direct mee te maken. Bij een hoge werkloosheid krijgt de gemeente bijvoorbeeld te maken met meer uitkeringsgerechtigden. Gemeenten hebben de opdracht om de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze groep zo klein mogelijk te houden. Het CAB ondersteund gemeenten op dit terrein onder meer met slimme toepassingen van informatievoorziening en beleidsevaluatie. Onze Participatiewet-monitor is een voorbeeld van een slimme toepassing van informatievoorziening. Dit instrument geeft gemeenten alle benodigde informatie bij de beleidsuitvoering van de wet. Veel van onze beleidsevaluaties zijn gericht op het  effectiviteit en efficiëntie van re-integratiemiddelen.

Op het gebied van onderwijs zijn we momenteel betrokken bij actuele thema’s als: voortijdig schoolverlaten, het behalen van startkwalificatie, de aansluiting van beroepsonderwijs op beroepspraktijk, BPV plaatsen, leer-werk plaatsen en vergrijzing en ontgroening.

Een aantal van onze doorlopende projecten:

Gemeenten

Stuurinformatie binnen sociale diensten

Sociale diensten wijken wat betreft stuurinformatie niet af van andere ambtelijke organisaties. De gegevensverzameling is voornamelijk gericht is op bestandsvolumes en werkbeheersing. Informatie die wordt verkregen is voornamelijk gericht op verantwoording. Hierdoor is onvoldoende inzicht in de verhouding van productkosten tot de begroting. Adequate, financiële stuurinformatie ontbreekt.

Het CAB heeft kennis, informatiemodellen en specifiek opgeleide medewerkers die goed op dit dossier zijn ingevoerd. Wilt u een vrijblijvend gesprek over de implementatie van stuurinformatie binnen uw gemeente bel dan met Erik Geerlink.

Rekenkameronderzoek

Voor diverse Rekenkamers voeren wij onderzoeken uit op gebieden als re-integratie, Wmo beleid en armoedebeleid. De focus hierbij ligt veelal op de effectiviteit en efficiëntie van uitgevoerd beleid. Oftewel: hoe staan de effecten van het gevoerde beleid in verhouding tot de gemaakte kosten?

Provincies

Atlas van zzp’ers

Binnen provincies is over ZZP’ers veel onbekend. Wel duidelijk is dat deze groep sterk groeit. Wij ondersteunen provincies bij het krijgen van inzicht in de groep. In welke sectoren zijn ze werkzaam? Wat verdienen ze? Het resultaat vormt onze Atlas van ZZP’ers. Met deze atlas kunnen provincies gefundeerd beleidsbeslissingen maken omtrent ZZP’ers.


CAB Projecten zijn uitgevoerd bij de volgende overheden

Gemeenten
Aa en Hunze, Achtkarspelen, Almelo, Akersloot, Apeldoorn, Assen, Bellingwedde, Binnenmaas, Borger-Odoorn, Castricum, Dalfsen, Delfzijl, de Marne, de Wolden, Emmen, Enschede, Groningen, Hardenberg, Haaksbergen, Hengelo, Hillegom, Hoogezand-Sappemeer, Leeuwarden, Limmen, Lingewaard, Meppel, Nijmegen, Oldambt, Rheden, Rijswijk, Skarsterlân, Slochteren, Stadskanaal, Steenwijkerland, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten, Winsum, Zuidhorn.

Provincies en regionale organen
Agenda voor de Veenkolonien, Interprovinciaal Overleg (IPO), Provincie Drenthe, Provincie Fryslân, Provincie Groningen, Provincie Gelderland, RAP Groningen, Regio Twente, Regio Groningen Assen, Regio Noord-Veluwe, RPA Fryslân, SER Noord-Nederland, SER Gelderland, SNN, Streekraad Oost-Groningen.

Ministeries en landelijke organisaties
Cedris, Dienst Justitiële Inrichtingen, Divosa, KING, LORPA, Ministerie van Binnenlandse Zaken, Openbaar Ministerie, Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, Raad voor Werk en Inkomen, Sectorfonds Zorg en Welzijn, Steunpunt Ketensamenwerking, Stimulansz