Het CAB helpt gemeentelijke organisaties bij vraagstukken omtrent stuurinformatie. Stuurinformatie laat zien in welke mate gestelde normen behaald zijn. Het dient als dashboard van de organisatie waarmee in één oogopslag inzicht verkregen wordt in de stand van zaken. Dit helpt het management bij de afweging of het huidige beleid al dan niet bijgesteld moet worden. Bij het ontbreken van stuurinformatie kan dus niet gefundeerd gestuurd worden. Onbekend is dan namelijk of behaalde resultaten al dan niet de juiste richting in bewegen.

Binnen sociale diensten is de gegevensverzameling voornamelijk gericht is op bestandsvolumes en werkbeheersing. Informatie die wordt verkregen is voornamelijk gericht op verantwoording. Er wordt weinig gebruik gemaakt van stuurinformatie. De onderliggende reden hiervoor beschrijft Erik Geerlink in zijn blogitem over Stuurinformatie.

Het CAB helpt gemeenten bij het nadenken over en verkrijgen van adequate stuurinformatie. Wij richten ons hierbij op de WWB, Wmo, armoedebeleid en (preventieve) schuldhulpverlening. Vragen die wij hier beantwoorden zijn: wat zijn cruciale meetpunten? hoe kunnen deze punten gemeten worden? en: bij welke waarden dient er actie ondernomen te worden?

Wilt u een vrijblijvend gesprek over de implementatie van stuurinformatie binnen uw gemeente bel met Erik Geerlink of mail naar geerlink@cabgroningen.nl

Photo: Bukadan Type-B (cockpit) by Pascal