Met de introductie van de participatiewet in 2015 is er veel veranderd. Dat heeft grote gevolgen gehad voor groepen mensen die zoals dat wordt genoemd ‘een afstand tot de arbeidsmarkt hebben’. Dat zijn mensen die wel kunnen werken, maar in een aangepast ritme, of met aanpassingen op de werkplek, of wat extra ondersteuning. Voor 2015 konden die mensen bij een SW-bedrijf werken, dat daarvoor was opgericht. Na 2015 is dat niet meer mogelijk. Wij hebben voor verschillende gemeenten gekeken wat de gevolgen zijn
- voor de mensen
- voor de organisatie
- voor de gemeente
- voor de samenleving
De ambigue wereld van de sociale werkvoorziening
Naomi Hartkamp heeft bij het CAB een onderzoek gedaan naar de betekenis van werken bij de SW. Wat betekent dit voor de subjectieve sociale status van SW-medewerkers en wat is de invloed van het gezinsleven op dit verband. Zij sprak met 20 mensen die bij de SW werken en hun directe omgeving. Dit prachtige antropologische onderzoek geeft een heel mooi beeld van de paradox van werken bij het SW bedrijf. Zij kreeg hiervoor de scriptieprijs van sociologie in Groningen werd genomineerd voor de scriptieprijs van de FNV.
Het Hogeland – inclusief werkgeverschap
Voor de rekenkamers van Het Hoogeland en de gemeente Bedum hebben wij een analyse gemaakt van de invlechting van de GR Werkplein/Ability in de nieuwe gemeente. In de nieuwe gemeente is er geen apart leerwerkbedrijf meer, iedereen werkt bij de gemeente. Wij hebben daarbij specifiek gekeken naar de sturingsmogelijkheden van de raad op de uitvoering van de participatiewet.
Oldambt – integraliteit op werk of op het sociaal domein?
Voor de gemeente Oldambt hebben we onderzoek gedaan wat de beste plek is voor de afdeling inkomen. Is dat het nieuwe werk-leerbedrijf Afeer, waar al eerder al de werk-activiteiten van de gemeente naar toe waren gebracht? Of is het beter voor de mensen als ‘inkomen’ meer geïntegreerd wordt met de andere activiteiten en verantwoordelijkheden van de gemeente in het sociaal domein.
de DAL gemeenten en WerkpleinFivelingo – nieuw beschut
Voor de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum en werkplein Fivelingo hebben we een onderzoek gedaan naar hoe en voor wie beschut werk georganiseerd kan worden. We hebben drie scenario’s uitgedacht die als oriëntatie voor raad en colleges zijn bedoeld. In het onderzoek hebben wij gesproken met de mensen om wie het gaat, hebben we meegelopen bij Fivelingo en het praktijkonderwijs. Daarnaast hebben wij samen met Dirk Jan Visser een documentaire-film gemaakt o.b.v. gesprekken met mensen. Wij werken vaker met Dirk Jan Visser, zoals bij het onderzoek naar armoede een eenzaamheid in Westerwolde.
Gedachtenexperimenten over de toekomst van het SW bedrijf
In opdracht van het FNV en Ability en met subsidie van het SBCM hebben wij ruim 10 sessies belegd met gedachtenexperimenten over de toekomst van het SW bedrijf. De vraag was, stel je voor dat iedereen een baan heeft, is het SW bedrijf dan nog nodig en zo ja, wat doen ze dan? De vraag was niet of en hoe we dit zouden kunnen realiseren en of dit wenselijk is of niet. Door het gedachtenexperiment kom je op nieuwe perspectieven op de waarde van werk, de noodzaak van ondersteuning en het verschil tussen reguliere werkgevers en de overheid
179 thoughts on “Van sociale werkvoorziening naar sociale onderneming”