Werk en Inkomen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Werk levert een inkomen op dat leidt tot een zelfstandige bestaansvoorziening. Andersom geldt dat in geval van werkloosheid en ziekte de burger in zijn of haar eigen sociale zekerheid moet voorzien of het inkomen via het vangnet van de overheid moet worden gecompenseerd. Wij houden ons in de brede zin bezig met organisatorische en beleidsvraagstukken op het terrein van werkloosheid, reïntegratie, sociale zekerheid en bijstandsverlening, sociale werkvoorziening, armoede en schuldhulpverlening.

De laatste jaren is dit terrein voortdurend in beweging, uiteenlopend van de invoering van de WWB en de WIA tot aan de modernisering van de Wet op de sociale werkvoorziening. Kernwoorden zijn marktwerking, liberalisering, budgettering en decentralisatie. De Rijksoverheid stelt de kaders die door gemeenten, UWV WERKbedrijf, moeten worden ingevuld.

Het CAB ondersteunt organisaties bij de invulling van hun beleids- en uitvoeringsactiviteiten. Voorbeelden van vraagstukken waar wij ons mee bezig houden zijn:

  • het functioneren van de uitvoeringsstructuur van werk en inkomen;
  • het in- en uitbestedingsgedrag; inkoopbeleid; beleidsgestuurde contractfinanciering;
  • het regisserend strategisch handelingsvermogen en de strategische beleidsvorming;
  • regiediscussies over de uitvoering door publieke reïntegratie- en werkvoorzieningsbedrijven;
  • de invulling en uitvoering van de Wet werk en bijstand (WWB monitor);
  • het functioneren van uitvoeringsorganisaties, waaronder sociale diensten.