Woensdagmiddag 28 februari waren 50 mensen aanwezig bij de masterclass Brede Welvaart: Weten we wat we Meten? in de KunstKerk. Dirk Pilat schetste in zijn presentatie de ontwikkeling van Brede Welvaart en de voor- en nadelen van het Bruto Nationaal Product ten opzichte van het concept van Brede Welvaart. Hij noemde als voordelen van het BNP dat het voor minder welvarende landen heel belangrijk blijft om economische groei te realiseren om onderwijs, gezondheid en werk te realiseren. In welvarende landen wordt het daarentegen steeds relevanter om ook de ‘kosten’ van deze welvaart, in termen van milieu, klimaat en samenleving in beeld te brengen. Dat gebeurt met Brede Welvaart. Maar Pilat ziet ook dat ‘klassieke welvaart’ in BNP steeds meer rekening houdt met milieu, klimaat en samenleving.
Hij schetste ook drie landen waar andere maar vergelijkbare monitoren, als de Brede Welvaart, worden gebruikt, zoals in Schotland, Denemarken en Nieuw-Zeeland.
Aleid Brouwer ging in op het meten van Brede Welvaart in de provincie Groningen. We weten al best veel, zei ze, maar ook nog heel veel niet. Ze ziet Brede Welvaart niet als ‘het antwoord’ op alles. Het is echter wel een goed instrument om onze wereld op veel belangrijke aspecten in beeld te brengen. Er valt nog veel te ontwikkelen en te leren gaf ze iedereen mee.
Ze noemde twee risico’s in het gebruik van Brede Welvaart: te grote ambities (“alle lichten op groen”) of juist te weinig ambitie, zodat het bij pleisters plakken blijft.
U kunt de presentaties downloaden via deze links: